Ta del av vår wifi-guide:

Det smidigaste sättet att ta del av innehåll på internet är att använda sig av en trådlös anslutning (WiFi). Det är flexibelt, enkelt att komma i gång med, och fungerar i de allra flesta fall utan problem. Dock så är den trådlösa tekniken känslig och det finns ett par begrepp och åtgärder som kan vara bra att känna till för att få allting att fungera optimalt.

Placering av router
En viktig faktor att ta hänsyn till är routerns placering i hushållet. Försök placera routern så centralt och öppet som möjligt. Ju färre hinder som exempelvis väggar och objekt mellan enheterna som kommunicerar med routern desto bättre signal kan du förvänta dig. Om du har ett större hushåll med flera våningar finns det ett antal lösningar man kan använda sig av, vanligast är att använda sig av en så kallad repeater eller extender.

Olika frekvensband
De allra flesta routrar har två frekvensband som routern kan använda sig av för att kommunicera med de enheter som är anslutna till routerns trådlösa nätverk, till exempel mobiltelefoner, paddor eller datorer.

Dessa två olika frekvensband har olika egenskaper som kan vara bra att ha koll på eftersom det kan vara fördelaktigt att välja rätt frekvensband baserat på ett par faktorer. De två olika frekvensbanden heter 2,4 GHz och 5 GHz. En annan anledning att byta frekvensband är om du har många enheter i ditt hushåll kan det vara bra om enheter använder sig av olika frekvensband.

2,4 GHz-bandet bör du använda om den enhet du använder dig av är i ett annat rum eller på en annan våning än vad routern är på. Fördelen med 2,4 GHz är att signalen når längre, men nackdelen är att hastigheten är lägre.

5 GHz-bandet är bra att använda om enheten befinner sig nära routern då fördelen är att hastigheten är betydligt högre men signalen är inte lika stark som för 2,4 GHz.

För att byta frekvensband som enheten ansluter sig till byter du helt enkelt till det nätverk som slutar på ”2,4” eller ”5”. Exempelvis ”Hemnätverk2,4” eller ”Hemnätverk5”.

Kanaler
Avslutningsvis kan det vara bra att hålla koll på vilken kanal routern använder sig av för att skicka ut den trådlösa signalen till enheterna. Om du bor i ett tätbebyggt villaområde eller i ett flerfamiljehus är det extra viktigt att kontrollera detta. Det kan nämligen finnas flera närliggande routrar som använder sig av samma kanal och således stör de ut varandras signaler.

För 2,4 GHz bandet är det kanal 1,6 eller 11 du bör använda dig utav. Vissa routrar har ett autoläge som gör att den byter automatiskt, men det kan vara bra att byta manuellt ändå. I vissa fall har routern också en funktion där den kan scanna närliggande routrar för att ta reda på vilka kanaler dessa sänder ut sin signal på. Denna funktion underlättar valet av kanal man bör välja på sin egen router.